Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΣ !

ΕΚΦΡΑΣΙΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ 5 !!!


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΟΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Ὁ Ὅσιος Ἐφραὶμ ὁ Σύρος


Ὁ Ὅσιος Ἐφραὶμ καταγόταν ἀπὸ τὴν Ἀνατολὴ καὶ γεννήθηκε στὴν πόλη Νίσιβη τῆς Μεσοποταμίας πιθανῶς τὸ 308 μ.Χ. ἢ καὶ ἐνωρίτερα. Ἤκμασε ἐπὶ Μεγάλου Κωνσταντίνου (324 – 337 μ.Χ.), Ἰουλιανοῦ του Παραβάτου (361 – 363 μ.Χ.) καὶ τῶν διαδόχων αὐτοῦ. Ἀπὸ τὴν μικρή του ἡλικία διδάχθηκε τὴν πίστη καὶ τὴν ἀρετὴ ἀπὸ τὸν Ἐπίσκοπο τῆς γενέτειράς του Ἰάκωβο (309 – 364 μ.Χ.), ὁ ὁποῖος καὶ τὸν χειροτόνησε διάκονο, ἀλλὰ ὁ Ὅσιος ἀρνήθηκε νὰ λάβει μεγαλύτερο ἀξίωμα. Ἀκολούθησε πολὺ νωρὶς τὸν μοναχικὸ βίο καὶ μὲ τὸ ...
περισσότερα...

Η άμβλωση στους αρχαίους Έλληνες και στον Μ. Βασίλειο

Η άμβλωση
Με ξεχωριστή χαρά ανοίγουμε σήμερα μια σειρά δημοσιεύσεων σχετικά με το πάντα επίκαιρο ζήτημα των Αμβλώσεων. Πρόκειται για την εργασία του θεολόγου κ. Δημήτρη Ξεσφύγγη με θέμα: “Οι Διατάξεις των Ιερών Κανόνων περί Αμβλώσεων και η Διδασκαλία της Εκκλησίας για το χρόνο δημιουργίας της ψυχής”. Στο σημερινό δημοσίευμα παρουσιάζονται οι εισαγωγικές σκέψεις στην προβληματική του θέματος, με μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πρακτική που ακολουθούνταν στην αρχαία Ελλάδα και στο έργο του Μ. Βασιλείου.

Οχυρό “Εχίνος” … Το Ρούπελ της Θράκης

Οχυρό Εχίνος 
 
Eνας Ταπεινος φόρος τιμής σε κάποιους ξεχασμενους ήρωες που η ιστορία δεν τους έκανε ευρυτερα γνωστούς,γιατί η εποποιία τους χάθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα περιστατικά του τελευταίου μεγάλου πολέμου της Ανθρωπότητας..
ΤΡΙΤΗ  28  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2014

 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

Αγιοποιείται ο Γέροντας Παΐσιος αύριο;

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΐΣΙΟΣ 
Όλα συγκλίνουν σε αυτό που από καιρό είχαμε πει στο pentapostagma.gr, στο ότι δηλαδή πολύ άμεσα αναμένεται η αγιοκατάταξη του Γέροντα Παϊσίου. Πληροφορίες μέσα από το Πατριαρχείο επιβεβαιώνουν την αγιοποίηση και μάλιστα πολύ σύντομα, ίσως αύριο ή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα υπογραφεί

«Συνάντηση με ένα ταξιτζή…»

Συνάντηση με ένα ταξιτζή
Toυ π. Ιεροθέου Ανδρουτσόπουλου
16.01.2014.
 
   Κάποιος μου είπε λίγες ημέρες πριν πως πάτερ,  έχεις καιρό να γράψεις κάτι. Και του απάντησα πως συνηθίζω να λερώνω με μελάνι τις λευκές γραμμές του χαρτιού, μόνο όταν κάτι συμβαίνει και μου προξενεί το ενδιαφέρον ή μου προκαλεί την ευαισθησία. Και είναι αλήθεια, πάει καιρός από τότε.

“Σώθηκα”

Σώθηκα
Το αφηγήθηκε ένας στρατιωτικός της Ελληνικής Αεροπορίας, όταν ήρθε για προσκύνημα στην Παναγία με τους γονείς του, οι οποίοι ήταν μαυροφορεμένοι. Είχε φύγει από αυτή τη ζωή η κόρη τους, μια νεαρή κοπέλα, εντελώς αιφνίδια, από πνευμονική εμβολή. Ο στρατιωτικός , ευσεβέστατος καθώς ήταν, είπε τα εξής αξιοσημείωτα:


ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΖΟΜΑΣΤΕ

Αγίου Αμφιλοχίου
Του Αγίου Αμφιλοχίου
Κάποιος αδελφός νικήθηκε από το πάθος της πορνείας και έκανε την αμαρτία καθημερινά., αλλά και καθημερινά ζητούσε έλεος από τον Κύριό του με δάκρυα και προσευχές.
Ενεργώντας λοιπόν έτσι, τον ξεγελούσε η κακή συνήθεια, και έκανε την αμαρτία· έπειτα πάλι, μετά την αμαρτία, πήγαινε στην εκκλησία, και βλέποντας την ιερή και σεβάσμια  εικόνα του

Αγ. Γρηγορίου Θεολόγου: Λόγος εις το Πάσχα



ΛΟΓΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου


        1. «Θα σταματήσω εις τον φυλάκιόν μου», λέγει ο θαυμάσιος Αββακούμ (Αββακ. 2, 1). Και εγώ θα σταματήσω μαζί του σήμερα επάνω εις την εξουσίαν και την διορατικήν ικανότητα την οποίαν μου έχει δώσει το Πνεύμα, και θα κατοπτεύσω και θα αναγνωρίσω ό,τι θα μου φανερωθή και ό,τι θα λεχθή προς εμέ. Και εσταμάτησα και κατόπτευσα. Και να άνδρας ο οποίος κάθεται επάνω εις τα νέφη και ο οποίος είναι πανύψηλος.

ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ!


 Του Χαράλαμπου Α. Μηνάογλου-Υποψήφιου  διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

[ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ]

[…] Οι ειδωλολάτρες στρέφονται ανοικτά εναντίον της Εκκλησίας από τα χρόνια του νεοελληνικού διαφωτισμού. Ο κόσμος που υποτίθε­ται πως αντιπροσωπεύουν είναι ο αρχαιοελληνικός και γι’ αυτό οι ε­πιθέσεις τους κατά της Ορθοδοξίας προκαλούν σοβαρή σύγχυση στην αυτοσυνειδησία του Νέου Ελληνισμού.